2020 pakettiin: Politiikan vuoden onnistumiset ja mahalaskut

Kirjoitus on julkaistu alun perin Verde-lehdessä 21.12.2020. Verden juttusarjassa poliitikot ja muut politiikan asiantuntijat paketoivat vuotta 2020 kertomalla omasta näkökulmastaan politiikan vuoden onnistumiset ja mahalaskut.

2020 pakettiin: Politiikan vuoden onnistumiset

Turkistarhauskiellon voitto SDP:n puoluekokouksessa

Koin henkilökohtaisesti merkittävimmän poliittisen onnenhetken elokuun puoluekokouksessa, kun turkistarhauskannasta päädyttiin lopulta äänestämään sillä seurauksella, että Tiina Vesan kanssa tekemäni esitys kiellon puolesta voitti äänin 228-188. Henkilökohtaisesti kyse on tärkeästä eettisestä kysymyksestä ja symbolisesti osoitus siitä, että puolueet muuttuvat aikojen muuttuessa.

Oppivelvollisuuden laajentaminen

Historiallisesti vuoden 2020 merkittävin poliittinen onnistuminen on mielestäni oppivelvollisuuden laajentaminen, joka hyväksyttiin eduskunnassa joulukuussa. Uskon, että maksuton toinen aste tulee olemaan yhtä merkittävä uudistus kuin peruskoulu oli aikoinaan. Olen ylpeä, että koronatilanteesta huolimatta hallitus on onnistunut edistämään monia tärkeitä tavoitteitaan.

#SupportSanna

#SupportSanna-kohu jää erityisesti tästä vuodesta mieleen! Olen ylpeä pääministeristämme, joka on osoittanut poikkeuksellisena vuonna todellista johtajuutta ja tuonut Suomelle valtavan määrän positiivista kansainvälistä huomiota pitkin vuotta. Kiireen keskellä puheenjohtajamme on ottanut aikaa myös meille puolueaktiiveille ja uskon, että etäyhteydet ovat hyvällä tavalla muuttaneet puoluetoimintaa pysyvästi.

2020 pakettiin: Politiikan vuoden mahalaskut

Terapiatakuun etenemättömyys

Petyin, ettei Terapiatakuun toteuttamisesta saatu vuoden aikana tehtyä päätöstä. Vuosi on politiikassa lyhyt aika, mutta silti on välillä turhauttavaa, että edes puoluerajojen yli tärkeänä pidetty asia ei etene nopeammin.

Huoltovarmuuskeskuksen maskikaupat

Huoltovarmuuskeskuksen miljoonakaupat jää mieleen vuoden mokana. Toisaalta “maskigate” on samalla osoitus siitä, että olemme selviytyneet koronakriisistä kokonaisuudessaan melko hyvin.

Politiikan raadollisuus

Demokratian kannalta on huolestuttavaa, että kuntavaalien lähestyessä yhä useampi kertoo pelkäävänsä ehdolle asettumista tai kannan ottamista julkisesti. Etenkin sosiaalinen media on yhä raadollisempaa ja vaatii paksunahkaisuutta. On harmi, että politiikan negatiivisten puolien korostuessa jää vähemmälle huomiolle se, kuinka palkitsevaa ja kivaa puoluetoiminta oikeasti on.