Esipuheeni Hyvinvoiva Espoo -loppuraportissa

·

·

Helena toimi Hyvinvoiva Espoo -kehitysohjelman puheenjohtajana valtuustokaudella 2021-25.

Hyvinvoiva Espoo -kehitysohjelma on osaltaan toteuttanut Espoo-tarinaa valtuustokaudella 2021–25. Tavoitteena oli kehittää uusia toimintatapoja, jotka lisäävät asukkaiden omatoimista ja aktiivista huolehtimista itsestään, läheisistään ja lähiympäristöstään. Poikkihallinnollisuutta on toteutettu kaupungin toimialojen välillä ja myös asukkaiden suuntaan osallistamalla espoolaisia päiväkoti-ikäisestä alkaen.


Valtuustokauden alussa ja aikana espoolaisten hyvinvointiin ovat vaikuttaneet ympäröivän maailman tapahtumat. Ennen kuin koronakriisistä ehdittiin kunnolla toipua, Euroopassa syttyi sota. Myös Espooseen on valtuustokauden aikana saapunut tuhansia ukrainalaisia pakolaisia. Sodan seurauksena Suomea ja koko Eurooppaa ravisutti energiakriisi, joka aiheutti ylimääräistä huolta monessa kotitaloudessa talvella 2022. Hyvinvoiva Espoo -kehitysohjelma pyrki osaltaan tukemaan espoolaisten hyvinvointia maailman myllertäessä.


Valtuustokauden aikana kuntakenttä koki sataan vuoteen suurimman hallinnollisen muutoksen, kun sote-palvelut siirtyivät hyvinvointialueiden järjestämisvastuulle tammikuussa 2023. Hyvinvointialueiden alkutaival on ollut monin tavoin haasteellinen ja sopeutustoimien värittämä. Kaupungin rooli hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyössä on sote-uudistuksen jälkeenkin keskeinen, mutta hakee vielä muotoaan. Tässä murrosvaiheessa ohjelmatyöllä oli paikkansa hyte-työn pilotoijana ja käytännön toteuttajana.


Kulunut ohjelmakausi oli monin tavoin haastava niin toimintaympäristössä kuin kaupungin organisaatiossa tapahtuneiden muutosten vuoksi. Uuden kaupunginjohtajan aloittaessa ja valtuuston vaihtuessa meillä on kuitenkin Espoossa hyvät edellytykset jatkaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyön kehittämistä ohjelmakauden jälkeenkin. Lämmin kiitos kaikille ohjelman toteutukseen osallistuneille tahoille.