Helena toimi aluevaltuuston neuvottelutoimikunnan puheenjohtajana ja valtuustoryhmien välisten neuvottelujen vetäjänä. Aluevaltuuston kokouksessa 1.10.2024 Helena esitteli hallintosääntöön tehtävät muutokset.
Arvoisat valtuutetut, hyvät kuulijat,
Hallintosääntö ei ehkä monelle asukkaalle ole tuttu juttu, mutta meille valtuutetuille kyseessä on yksi tärkeimmistä asiakirjoista. Hallintosäännössä määritellään toimielimet, johtamisjärjestelmä sekä tehtävien ja toimivallan jako eri toimielinten välillä. hallintosääntö on se, jossa määritellään mihin asioihin eri toimielimissä keskitytään tai kuka päättää esimerkiksi palveluverkon muutoksista.
Neuvottelujen tavoitteena oli entisestään parantaa päätöksenteon toimivuutta ja luoda luottamushenkilöiden työskentelylle hyvät edellytykset. On arvokasta, että enemmistö valtuustoryhmistä pääsi lopulta neuvottelutuloksesta yhteisymmärrykseen. Keskeisimmiltä osin päätöksenteko on toiminut hyvin, eikä toimielinten perusrakenteisiin lähdetty tekemään merkittäviä muutoksia.
Muutostarpeet liittyivät lautakuntien ja aluehallituksen tehtäviin, lautakuntien kokoonpanoihin ja vaikuttamistoimielinten toimintaedellytysten parantamiseen, kuten muun muassa ruotsinkielisen materiaalin toimittamiseen vaikuttamistoimielinten kokouksiin sekä valtuustoryhmien toimintatukeen. Myös valtuuston kokouksien kaksikielisyyttä on syytä edelleen kehittää.
Hallintosääntö ja erityisesti toimielinten tehtävälistat oikeastaan tekevät näkyväksi sen, miten isosta asiasta hyvinvointialueuudistuksessa on kyse. Nyt tehtävät muutokset ovat monelta osin oikean suuntaisia: lautakuntien kokoonpanoja muutetaan siten, että jatkossa on vain yksi varapuheenjohtaja, puoluetukea vähennetään 500 eurolla siten, että tuki on jatkossa 5500 euroa/valtuutettu/vuosi. Viranhaltijoilta siirretään päätösvaltaa aluehallitukselle joiltain osin. Yksilöjaostoa esitetään jatkettavaksi, mutta pienemmällä kokoonpanolla.
Palvelut- ja resurssit lautakunnan nimi muuttuu palvelut- ja henkilöstö lautakunnaksi. Lautakunnan uusi tehtävä on muun muassa seurata ja arvioida henkilöstöpolitiikkaa. Kuntien kanssa tehtävää yhteistyötä vahvistetaan, ja aluevaltuuston omistajaohjausta parannetaan lisäämällä tiedonsaantia HUS-yhtymän merkittävistä asioista ja taloudesta.
Hallintosääntöä tarkasteltiin edellisen kerran valtuustokauden puolivälissä vuonna 2022. Parissa vuodessa olemme saaneet jälleen lisää kokemusta, jonka pohjalta oli tärkeää päivittää hallintosääntöä. On arvokasta, että kaikki valtuustoryhmät, mukaan lukien sovusta lopulta ulos jääneet ryhmät, käyvät perustavanlaatuista keskustelua yhdessä ja samalla myös virkamiesten kanssa. Sopu ei ole täydellinen, mutta pahimmat solmukohdat taklannut kompromissi, joka vie meitä oikeaan suuntaan.