Kehitysohjelman ohjausryhmän puheenjohtajana Helena esitteli valtuustolle Hyvinvoiva Espoo -loppuraportin.
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja kuulijat,
Nyt kun katsomme neljä vuotta taakse päin, tuntuu kevät 2021 kuin kokonaan toiselta ajalta. Korona-aika, aika ennen sotaa. Espoolaisten hyvinvointi on ollut tällä kaudella koetuksella.
On ollut ilo puheenjohtaa sitoutunutta ohjausryhmäämme. Iloitsemme erityisesti, että ohjelmatyössä alkunsa saanut Senioripaku on otettu osaksi kaupungin omaa toimintaa ja vie kulttuuria ja liikuntaa lähelle ikäihmisiä. Iloitsemme esteettömästä luontopolusta Lakistossa ja siitä, että pystyimme tuomaan oman lisämme moniin tapahtumiin tarjoamalla esimerkiksi esteetöntä aktiviteettia. Para School Day tarjosi lapsille mahdollisuuden asettua päiväksi vammaisen asemaan.
Ohjausryhmä innostui eniten toimenpiteistä, joihin aloite tuli kuntalaisilta itseltään. Ohjelmatyö edisti osallistavaa budjetointia tukemalla nuorten toiveiden mukaisesti nuoristotilojen toimintaa. Nuorten toiveesta järjestettiin sosiaalisesta mediasta tutun ruokavaikuttajan Terveellinen ruoka -kokkikoulukiertue nuorisotiloilla.
Myös päiväkoti-ikäisiä lapsia osallistettiin ja pienimmätkin espoolaiset olivat mukana niin ideointi ”palavereissa” kuin ideoiden toteuttamisessa. Päiväkoteihin hankittiin lasten toivomia liikuntavälineitä, lisättiin yhdessä leikkimisen mahdollisuuksia leikkivälineillä ja leikkipaikkojen kehittämisellä, hankittiin moninaisten lapsiryhmien tarvitsemaa kirjallisuutta ja järjestettiin esimerkiksi kolmipyörien pyöräilykarnevaalit. Iloitsen, että budjettineuvottelujen yhteydessä valtuustossa sovittiin, että toimialat ottavat laajemmin käyttöön osallistuvan budjetoinnin menetelmiä osoittamalla osan toimintaansa varatuista määrärahoista asukkaiden päätettäväksi.
Ohjelmatyössä laadittiin lisäksi selvitys puistoruokailun toteuttamisesta. Puistoruokailu sisällytettiin tämän myötä kaupungin budjettiin ja pilotointi toteutuu heinäkuussa 2025 viidessä asukaspuistossa. Toimenpiteistä mainittakoon vielä kouluhyvinvointia tukeva Kuulumme yhdessä! -tapahtumakokonaisuus sekä kaupungin tilojen tilapäiskäyttö. Pohjois-Espooseen ja Espoon keskukseen pystytetään katutaideseinät nuorten käyttöön, siirrettävä lasten taitopyörärata hankitaan Juvanpuistoon ja Leppävaaraan tuodaan tavaralainaamokontti asukkaiden toiveesta. Tilojen tilapäiskäytön toimenpiteitä on vielä kesken ja ne jatkuvat kevään 2025 aikana, vaikka ohjelmatyö itsessään on tullut päätökseensä.
Loppuraportistamme käyvät ilmi lukuisat toimenpiteet, joita toteutimme tai joissa olimme mukana. Lukuisia ideoita myös hylättiin, useimmiten sen vuoksi, että ohjelmatyöllä ei ole omaa henkilöstöresurssia, joka voisi ottaa työn tehtäväkseen, vaan toimenpiteet toteutetaan kunnan virkakunnan toimesta ns. normityönsä ohella. Jälkikäteen voi arvioida, oliko ohjausryhmä turhankin kunnianhimoinen ja olisiko toimenpiteitä pitänyt ennemmin karsia kuin lisätä. Toisaalta Espoo on laaja kaupunki, jolloin halusimme toteuttaa toimenpiteitä eri puolilla ja monenlaisille kohderyhmille. Mielen hyvinvointia lisäävät toimet rajatiin selkeästi lapsille ja nuorille.
Tärkeää oppia olivat myös kokeilut, jotka eivät olleet menestyksiä. Esimerkiksi aamupalakokoeilu Mainingin koulussa, jossa kouluterveystutkimuksen mukaan vähiten Espoossa yläkoululaiset syövät aamupalaa. Valitettavasti vain harva oppilas kävi syömässä kokeilun aikana, joten keinojen etsintä koululaisten ravitsemuksen parantamiseksi jatkuu.
Jatkuvuus – niin ohjelman kuin sen avainhenkilöidenkin osalta – on merkittävä tekijä. Rikkonaisen ohjelmakauden aikana tämä nousi suurimmaksi heikkoudeksi tämän ohjelma osalta. Opimme hieman pirstaleisen kauden aikana sen, että pitää uskaltaa rajata ja fokusoida joihinkin kohderyhmiin. Uuden valtuuston pohdittavaksi jää, tekeekö tulevien ohjelmien rajaukset valtuusto Espoo-tarinassa vai kukin ohjausryhmä itsenäisesti. Muita keskeisiä oppeja on loppuraportissa pohdittu jokaisen hyötytavoitteen kohdalla erikseen.
Uuden kaupunginjohtajan aloittaessa ja valtuuston vaihtuessa meillä on hyvät edellytykset jatkaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyön kehittämistä ohjelmakauden jälkeenkin. Lämmin kiitos kaikille ohjelman toteutukseen osallistuneille tahoille ja virkakunnalle.
Tutustu ohjelmatyön loppuraporttiin