Helena Marttila, Uudenmaan SDP 2019

Uusi kasvo Helena Marttila täydentämään Uudenmaan ehdokaslistaa

Espoolainen ilmastoaktiivi, valtiotieteiden maisteri ja kolmen pienen lapsen äiti Helena Marttila, 34, asettuu ehdolle kevään eduskuntavaaleissa.

– Ilmastonmuutos on ihmiskunnan suurin haaste. Olen päättänyt tehdä kaikkeni, jotta lapsilla olisi parempi tulevaisuus, Marttila sanoo.

Marttilan polku politiikkaan on kulkenut perinteisemmän maailmanparantamisen kautta. Työkokemusta on kertynyt mm. lastensuojelusta, sairaalasosiaalityöstä ja katulapsityöstä Keniassa. Ilmastoteeman ohella Marttila aikoo korostaa kampanjassaan sosiaalista oikeudenmukaisuutta.

– Ilmastonmuutos edellyttää yrityksiä ja kansalaisia rajoittavia toimia, mutta ne pitää toteuttaa tavalla, joka on myös pienituloisimpien hyväksyttävissä. Julkinen keskustelu on keskittynyt eri maiden väliseen vertailuun ja paljon vähemmän on puhuttu ilmastopolitiikan vaikutuksesta Suomessa eri tuloluokkien näkökulmasta. Moni kokee puolueiden välisten arvoerojen hämärtyneen, mutta ilmastokysymykset saattavat paljastaa erot uudelleen. SDP:llä on paikkansa oikeudenmukaisuuden puolustajana, Marttila toteaa.

Myös työelämän kehittäminen ja yrittäminen ovat lähellä sydäntä. Marttila on työskennellyt yhteiskunnallisten yritysten konsulttina ja seurannut läheltä isänsä yritystä.

– Olen perinyt vanhemmiltani korkean työmoraalin ja tietynlaisen periksiantamattomuuden sekä yrittäjämäisen asenteen työntekoon. Keskityn faktoihin ja arvostan tehokkuutta, Marttila sanoo.

Vuonna 2018 Marttila perusti toiminimen ja alkoi kirjoittaa Kemikaalicocktail-nimiseen blogiin mm. ympäristöön ja kuluttamiseen liittyen. Puolueen jäseneksi Marttila liittyi vasta hiljattain.

– Olen hakenut poliittista identiteettiäni SDP:n ja vihreiden väliltä. Vihreät on arvoiltaan hyvä, mutta pidän SDP:n työelämäfokuksesta. Sitä paitsi ei ole ilmaston etu, jos vain yksi puolue ajaa ympäristön asiaa. Valinta oli lopulta selkeä, siitäkin huolimatta, että yksikään sukulaiseni ei minua tule äänestämään, Marttila naurahtaa.