Puheenvuoroni aluevaltuustossa 13.12.2022

Ei sinetöidä tänä iltana leikkauksia, jotka kohdistuvat kaikkein heikompiosaisiin.

”Arvoisa puheenjohtaja, arvon valtuutetut ja Länsi-Uudenmaan asukkaat.

Tulin pitämään vielä yhden puheenvuoron omaishoitajien puolesta. Haluan varmistaa, että valtuutetut tietävät, keneltä aiotte tänään leikata satoja euroja kuukaudessa.

Ylimmässä tukiluokassa on kyse heistä, jotka hoitavat täysin avusta riippuvaista läheistään, esimerkiksi kuolemansairasta lastaan tai puolisoaan – venyen jaksamisensa äärirajoille sekä sen yli. En yksinkertaisesti voi hyväksyä heihin kohdistuvia leikkauksia ja pyydän jokaiselta valtuutetulta tänään uudelleenharkintaa. Tällä joukolla ei ole mahdollisuutta lisätuloihin työnteolla, ja erityisesti nykyisessä taloustilanteessa leikkaukset ovat paitsi sydämettömiä, varsin hätiköityjä.

Kunnissa on viime viikkoina käsitelty osavuosikatsauksia. Tiedämme jo nyt, että kroonisesti aliresursoidun soten kulut tulevat kunnissa ylittymään miljoonilla. Tiedämme, että valtio tulee tarkistamaan rahoituksensa näiden lukujen perusteella. Kokoomus peräänkuuluttaa vastuunkantoa, minä malttia vastuunkannossa. Ei sinetöidä tänä iltana leikkauksia, jotka kohdistuvat kaikkein heikompiosaisiin.

Sote-sektori on ennennäkemättömän työvoimapulan kourissa. Voisi jopa ajatella, että meidän tulisi
päinvastoin pohtia kannustimia heille, jotka harkitsevat omaishoitajaksi ryhtymistä. Minusta se olisi
taloudellisesti järkevää.

Rkp:n ryhmä peräänkuulutti ajattelemaan tulevaisuuden lapsia, joiden vuoksi leikkaukset ovat
välttämättömiä. Minä ajattelen tänään erityisesti Länsi-Uudenmaan vaikeastivammaisia ja vakavasti sairaita lapsia. Heidän vanhemmiltaan, hyvät valtuutetut, olette tänä iltana leikkaamassa.”


Lisää ajatuksia Instagramin puolella.

Lue myös: SDP jättäytyi pois Länsi-Uudenmaan budjettineuvotteluista